De Fasemonitor

Hoe gaat het in zijn werk?

Sommige mensen hebben een beeld waar ze staan in hun loopbaan andere niet. In de tijd verandert dit gevoel ook vaak meedere malen zonder dat je misschien precies weet waarom. De Fasemonitor geeft een beeld waar je staat.

2. Stabiel

Je kunt steeds zonder dat je het hoeft op te zoeken of te vragen je leert nog dagelijks. Elke week voel je dat je meer in "control" bent.

1. Groei

Een andere functie of een nieuwe baan bij een ander bedrijf. Aan het zorgen dat je ingewerkt bent en of en weet waar je alles kan vinden kost nog dagelijks tijd.

3. Routine

Je kent de "weg" veel dingen heb je al zo vaak gedaan die hoef je niet extra voor te bereiden zoals in het begin. Soms vraag je je af of het je nog wel uitdaagt...

4. Keuze

Hoewel het al jaren goed gaat worden er toch steeds zaken veranderd. Zoals het nu gaat kan jij het met je ogen dicht. Doe je dit werk misschien al te lang?

1. Analyse the Target

Lorem ipsum dolor sit amet, con sectetur adipisicing elit sed do.

2. Find Ideas

Lorem ipsum dolor sit amet, con sectetur adipisicing elit sed do.

3. Prototype

Lorem ipsum dolor sit amet, con sectetur adipisicing elit sed do.

4. Test the Concept

Lorem ipsum dolor sit amet, con sectetur adipisicing elit sed do.

De alsmaar veranderende wereld


Medewerkers doorlopen in hun carrière een proces van groei, stabilisatie, routine en keuzes, (soms destabilisatie), en die hele cyclus vaak meerdere keren.

Voor zowel de medewerkers, als de werkgevers is het in de snel veranderende en flexibeler geworden wereld moeilijker om met elkaar in contact te komen en te blijven. Veel organistaties stappen af van het tijdrovende functioneringsgesprek omdat de waarde ervan blijkt tegen te vallen of omdat de organisatie meer rol-gebaseerd i.p.v. functie-gerelateerd werkt. Van beiden – medewerkers en werkgevers – vraagt dit om de eigenaarschap voor de verbondenheid op zich te nemen. Dit is noodzakelijk voor een goede en duurzame arbeidsrelatie.

Het instrument is bedoeld om medewerkers en werkgevers inzicht te geven in hun ‘everchanging reality’. Het instrument levert informatie (vragenlijsten en assessments) voor individu en organisatie. Op basis van deze informatie kan de medewerker zichzelf positioneren in de zogenaamde zelfbeschikkingstheorie (dynamisch model, Deci & Ryan, 2010) waarin autonomie, competentie en verbondenheid van belang zijn. Het idee is dat op tijd monitoren en bijsturen de verbondenheid met het werk stimuleert en wel doordat er sprake is van self-efficacy (=zelf doeltreffendheid). De door het instrument gegenereerde data kan geanonimiseerd bijdragen aan de stuurinformatie benodigd voor de Human Capital Agenda van de werkgever met betrekking tot inzetbaarheid/ employability. APK-werkscan kan een bijdrage leveren aan het (verder) ontwikkelen of op orde brengen van deze Human Capital Agenda! De methode is niet branche specifiek en is dus in alle settingen en op alle niveaus in te zetten. APK Werkscan is op inhoud een samenwerking van Saxion (Lectoraat Brain & Technology), Hanze (Lectoraat Duurzaam HRM), UMCG en BizzXL.

Een aantal feiten op een rijtje

  • Als je dezelfde werkzaamheden lang doet heb je grote kans dat je op de automatische piloot gaat werken.

  • Als je in een nieuwe omgeving aan de slag gaat ben je super gemotiveerd en dat helpt om snel te leren.
  • Als je in januari al aan het nadenken bent over je vakantieadres dan ben je misschien aan iets neiuws toe.
  • Voor sommige mensen is variatie op de inhoud van het werk al voldoende verandering en geeft het het gevoel van nieuwe dingen leren. Maar is dat ook zo?
  • De Fasemonitor helpt je deze vragen, en nog veel meer, te beantwoorden

Veel gestelde vragen

Voor wat voor soort zaken zet je de Fasemonitor in?

Er zijn een aantal verschillende momenten waar op je dit kan doen.

  • Maak je gebruik van een periodieke evaluatie, functioneringsgesprek dan is de Fasemonitor een goed instrument om iemand zelf bewust te maken.
  • Zijn er geen functioneringsgesprekken dan is de Fasemonitor zaker samen met de APKwerkscan een prachtige kans om mensen zelf een aanzet te laten geven om te kijken waar ze staan en zo bespreekbaar te maken hoe hun loopbaan er de komende jaren er uit kunnen zien.
  • Medewerkers hebben het gevoel dat ze iets anders willen gaan doen.
Wat gebeurt er met de resultaten van de Fasemonitor?

De medewerker is de eigenaar van de resultaten. Deze kan de organisaite toestemming geven om de informatie in te zien, of geannonimiseerd te gebruiken voor organisatie breed onderzoek. (data analyse). Zo zijn er rapportages op afdelingsniveau of organisaitie breed.

Kan je de Fasemonitor vaker maken?

Ja, dat kan. Het is echter wel afhankelijk of HR dit in hrSmartGrid toestaat. Voor elk soort assessment kan door HR een instelling worden gemaakt hoevaak ienmand een assessment in een bepaalde periode kan maken.

De fasemonitor is een logisch antwoord op een vraag die we vaak lijken over te slaan. Waar sta ik nu?

Jan Willem de Graaf lector Brain & Technology (rechts) en Wilko Rietveld Ceo BizzXL (Links) ontwikkelde samen de Fasemonitor.

Telefoon: 010 73 70 719hrSmartGrid's algemene voorwaarden zijn op deze website van toepassing. Copyright © 2009 - 2019 hrSmartGrid